Spring naar hoofd-inhoud

Stromachine

Schout Heikant heeft ruim twintig jaar ervaring met verschillende stromachines. Inmiddels hebben onze klanten samen meer dan 180 machines aan de rails in gebruik. In veestallen, maar bijvoorbeeld ook in de aardbeien- en bollenteelt. Benieuwd naar gebruikerservaringen? Vraag naar onze referenties. In de aardbeienteelt wordt de stromachine (merk: Knoll Langohr) gebruikt met verdeler om grote pakken stro te versnijden. De machine is aan te passen voor toepassing in veestallen, in verschillende uitvoeringen: achter de tractor, maar ook hangend aan een rails aan het dak. De stromachine met verdeler is te gebruiken in stallen met mestvee, melkkoeien (ligboxenstal), eenden, kippen, varkens, paarden, geiten en schapen. Stationair kan de machine ook hooi verwerken.

Hoe werkt een stromachine met verdeler?

De stromachine is degelijk gebouwd. De hangende variant wordt gemonteerd aan een IPE-balk onder het dak van een gebouw. De machine weegt ongeveer duizend kilogram en meet (lxbxh) 3,80 bij 1,85 bij 2,00 meter. Een stroverdeler met een werkbreedte van vier tot tien meter, is 20 centimeter hoger en 200 kilogram zwaarder. De machine wordt aangedreven door een loopkat met reductiemotor en een voor- en achteruit met elk twee snelheden. Het laden van de stromachine gebeurt met een frontlader of takel. De maximale afmetingen van een pak stro zijn: (lxbxh) 2,50 bij 1,25 bij 1,25 meter. De ‘fijnheid’ van het versnijden is regelbaar. De bodemketting die het pak voortbeweegt, bestaat uit twee delen. De achterste bodemketting zorgt voor de aanvoer van het stro. De snelheid is traploos regelbaar. De voorste bodemketting draait sneller dan de achterste, waardoor de plakken stro uit elkaar worden getrokken. Het stro wordt versneden door een ronddraaiende trommel met messenrijen. Deze worden aangedreven door een 10 PK motor. De schakelkast met afstandsbediening is op de machine gebouwd.

Voordelen van een stromachine met verdeler

Een stromachine met verdeler bespaart veel arbeid, levert een besparing op stro op en vraagt weinig onderhoud. De stal moet minder vaak worden uitgemest. De dieren blijven rustiger. Ook is een betere stalventilatie mogelijk.