Spring naar hoofd-inhoud

Hoe werkt tuinberegening

Een beregeningssysteem is opgebouwd uit verschillende onderdelen: de watervoorziening, de pompunit, het leidingensysteem, de afsluiters, de sproeiers en de besturing (handmatig of automatisch).

1) De watervoorziening (voor de aanlevering van water voor beregening)

a) een bron: Dit is een in de aarde geboord of gespoten gat met een filterbuis waaruit grondwater wordt onttrokken. De diameter van de buis en de diepte ervan hangen af van de hoeveelheid water die nodig is, het grondwaterpeil en de kwaliteit van het grondwater.

b) de waterleiding: De slangen of leidingen kunnen op een tapkraan worden aangesloten. In sommige gevallen is het verboden een beregeningssysteem rechtstreeks aan te sluiten. Dan moet er een reservoir worden toegepast. Dat reservoir wordt aangesloten op de waterleiding als onderbrekingstank en soms ook als buffer.

c) oppervlaktewater: Ligt uw tuin aan of in de buurt van oppervlaktewater (bijvoorbeeld een sloot), dan kan dat een optie zijn voor de watervoorziening. Soms is er sprake van een meldingsplicht of vergunningsaanvraag. We adviseren u graag.

2) De pompunit

Een pomp transporteert het beregeningswater van de watervoorziening naar verschillende plaatsen in de tuin. Er zijn diverse pompen. Bovengrondse pompen zijn zichtbaar opgesteld. Onderwaterpompen worden onzichtbaar in een bron gemonteerd. Welke pomp geschikt is voor uw situatie, hangt af van de aard van de watervoorziening, de benodigde druk en de hoeveelheid water die moet worden verpompt. Schout levert pompen van de beste kwaliteit, met een langere levensduur en minder kosten. De waaier is van brons in plaats van kunststof en uitgevoerd met een mechanische seal asafdichting. Onze pompen hebben een druk van drie tot vier bar.

Ook is de installatie van een hydrofoor mogelijk. Deze pomp is opgebouwd op een geverfde of rvs membraanketel met een drukschakelaar. Deze pomp start en stopt automatisch.

3) Het leidingsysteem

Het leidingsysteem kan zowel boven- als ondergronds zijn. Bij een ondergronds systeem stroomt het beregeningswater vanaf de pomp door leidingen naar de sproeiers. De leidingen zijn gemaakt van pvc of polyethyleen. Bij een bovengronds systeem werken we met slangen als voeding voor de sproeiers.

4) De afsluiters

Met afsluiters (handmatig of automatisch) sluiten of openen bepaalde delen van het ondergrondse leidingsysteem. Doorgaans werken we met verschillende groepen sproeiers die elk worden aangesloten op een afsluiter. Zo verdelen we de tuin in verschillende secties. Dat maakt dat de pompcapaciteit laag kan blijven. Ook kan elke sectie, zoals het gras of de borders, naar behoefte worden beregend. Wij adviseren u graag in het gebruik van het juiste aantal sproeiers. Dat is essentieel voor een goede beregening van uw tuin.

5) De sproeiers

Sproeiers verdelen het water over uw tuin. Er zijn vaste en verplaatsbare sproeiers en speciale varianten voor een bovengronds en ondergronds systeem. De juiste keuze en een perfecte installatie zorgt voor een goede waterverdeling. De soorten sproeiers die we gebruiken, hangt af van de grootte van het perceel dat wordt beregend, de aard van de begroeiing en de pomp. Er zijn rondgaande of sectorsproeiers en sproeiers op standaarden op verschillende hoogtes. Onze tuinslangen zijn van hoge kwaliteit, torsen of plooien niet en weerstaan 20 bar druk.

6) Besturing

 Een beregeningssysteem heeft een handmatige of automatische besturing. Kiest u voor een handmatig systeem, dan worden de afsluiters en de pomp met de hand bediend. Bij een automatisch systeem wordt er een elektrisch besturingssysteem ge├»nstalleerd. Het beregeningscomputer is eenvoudig naar wens te programmeren. Per afsluiter kan de beregeningstijd worden ingesteld. Het nieuwste model kan
zelfs op afstand worden bediend via uw smartphone. Ook kan er een regenmeter worden aangesloten, zodat het systeem uitschakelt als er voldoende natuurlijke neerslag is gevallen. Voor kleine installaties en/of druppelbevloeiing kan een mechanische tijdklok worden gebruikt.

7) Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing wordt steeds meer toegepast voor de beregening van bomen, heesters, coniferen, bloemen- en plantenperken. Dit systeem kan worden aangesloten op de waterleiding en of pompen. De meeste voorkomende toepassingen zijn: een tyleenslang met elke veertig centimeter een ingebouwde druppelaar of een tyleenslang waar druppelaars op elke gewenste afstand gemonteerd kunnen worden.

Tuinberegening is maatwerk. Wij komen graag ter plaatse om te kijken wat voor uw situatie passend is. Vraag een vrijblijvende tekening en offerte aan.