Spring naar hoofd-inhoud

Hoe werkt tuinberegening?

Een beregeningssysteem is opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  1. Watervoorziening
  2. Pompunit
  3. Leidingsysteem
  4. Afsluiters
  5. Sproeiers
  6. Besturing

1. Watervoorziening 
Voor de aanvoer van water voor de beregening bestaan de volgende mogelijkheden
1.1 Bron
Dit is een in de aarde geboord of gespoten gat met een filterbuis waaruit grondwater wordt onttrokken. De diameter van de buis en de diepte ervan hangen af van de hoeveelheid water die nodig is, het grondwaterpeil en de kwaliteit van het grondwater.
1.2 Waterleiding
De slangen of leidingen kunnen op een tapkraan worden aangesloten. In sommige gevallen is het verboden een beregeningssysteem rechtstreeks op de waterleiding aan te sluiten. Dan moet er met een reservoir worden gewerkt. Dat reservoir wordt aangesloten op de waterleiding als onderbrekingstank en soms ook als buffer.
1.3 Oppervlaktewater
Ligt uw tuin aan of in de buurt van oppervlaktewaterzoals een sloot, dan kan dat een optie zijn voor de watervoorziening. Soms is er sprake van een meldingsplicht of vergunningsaanvraag. We adviseren u graag.

2. Pompunit
Een pomp transporteert het beregeningswater van de watervoorziening naar verschillende plaatsen in de tuin. Er zijn diverse pompen. Bovengrondse pompen zijn zichtbaar opgesteld. Onderwaterpompen worden onzichtbaar in een bron gemonteerd. Welke pomp geschikt is voor uw situatie, hangt af van de aard van de watervoorziening, de benodigde druk en de hoeveelheid water die moet worden verpompt. Schout levert pompen van de beste kwaliteit, met een langere levensduur en minder kosten. De waaier is van brons in plaats van kunststof en uitgevoerd met een mechanische seal asafdichting. Onze pompen hebben een druk van drie tot vier bar. Ook is de installatie van een hydrofoor is mogelijk. Deze pomp is opgebouwd op een geverfde of RVS membraanketel met een drukschakelaar. Deze pomp start en stopt automatisch.

3. Leidingsysteem
Het leidingsysteem kan zowel boven- als ondergronds zijn. Bij een ondergronds systeem stroomt het beregeningswater vanaf de pomp door leidingen naar de sproeiers. De leidingen zijn gemaakt van pvc of polyethyleen. Schout kan voor u ook de graafwerkzaamheden uitvoeren, voor de sleuven waarin de ondergrondse leidingen komen te liggen. Bij een bovengronds systeem werken we met slangen als voeding voor de sproeiers.

4. Afsluiters
Met afsluiters (handmatig of automatisch) sluiten of openen bepaalde delen van het ondergrondse leidingsysteem. Doorgaans werken we met verschillende groepen sproeiers die elk worden aangesloten op een afsluiter. Zo verdelen we de tuin in verschillende secties. Dat maakt dat de pompcapaciteit laag kan blijven. Ook kan elke sectie, zoals het gras of de borders, naar behoefte worden beregend. Wij adviseren u graag in het gebruik van het juiste aantal sproeiers. Dat is essentieel voor een goede beregening van uw tuin.

5. Sproeiers
Sproeiers verdelen het water over uw tuin. Er zijn vaste en verplaatsbare sproeiers en speciale varianten voor een bovengronds en ondergronds systeem. De juiste keuze en een perfecte installatie zorgt voor een goede waterverdeling. De soorten sproeiers die we gebruiken, hangt af van de grootte van het perceel dat wordt beregend, de aard van de begroeiing en de pomp. Er zijn rondgaande of sectorsproeiers en sproeiers op standaarden op verschillende hoogtes. Onze tuinslangen zijn van hoge kwaliteit, torsen of plooien niet en weerstaan 20 bar druk.

6. Besturing
Een beregeningssysteem heeft een handmatige of automatische besturing. Kiest u voor een handmatig systeem, dan worden de afsluiters en de pomp met de hand bediend. Bij een automatisch systeem wordt er een elektrisch besturingssysteem geïnstalleerd. De beregeningscomputer is eenvoudig naar wens te programmeren. Per afsluiter kan de beregeningstijd worden ingesteld. Het nieuwste model kan zelfs op afstand worden bediend via uw smartphone. Ook kan er een regenmeter worden aangesloten, zodat het systeem uitschakelt als er voldoende natuurlijke neerslag is gevallen. Voor kleine installaties en/of druppelbevloeiing kan een mechanische tijdklok worden gebruikt.

7. Druppelbevloeiing
Druppelbevloeiing wordt steeds meer toegepast voor de beregening van bomen, heesters, coniferen, bloemen- en plantenperken. Dit systeem kan worden aangesloten op de waterleiding en of pompen. De meeste voorkomende toepassingen zijn: een tyleenslang met elke veertig centimeter een ingebouwde druppelaar of een tyleenslang waar druppelaars op elke gewenste afstand gemonteerd kunnen worden.

8. Maatwerk
Tuinberegening is maatwerk. Materialen kunnen bij ons afgehaald worden voor zelf montage. Of u kiest er voor, dat wij de volledige installatie van het beregeningssysteem voor u uitvoeren. We komen dan eerst ter plaatse om te kijken wat voor uw situatie passend is. Vraag een vrijblijvende tekening en offerte aan.